Fagert!

– Känner du till Monika Fagerholm?
– Monika Fagerholm? Jag har forskat om henne!

Så löd ett meningsutbyte med en god vän för någr veckor sedan. Jag har väl inte forskat om Fagerholm i traditionell bemärkelse. Jag har bara kollat upp henne lite i samband med mitt projektarbete. Hon skrev ett förord till Bonniers nyutgåva av Brott och straff 2010 som jag analyserade. Jag blev lite nyfiken på henne. Varför hade hon fått skriva ett förord till denna klassiker, som annars Nils Åke Nilsson eller någon annan känd slavist har fått göra?

Den amerikanska flickan är bra. Jag gillade den mycket. Men inte direkt. Jag fick dock lite Blondevibbar och Stridsbergsvibbar. Stilen, den uppbrutna, repeterande, återfinns ju hos Stridsberg, och handlingen om de två flickorna Sandra Natt och Doris Dag känns som hämtad ur en Oatesroman.

Historien om den amerikanska flickan Eddie blir en saga. Hon drunknar. Hennes död tar Doris och Sandra och gör till en lek bland många andra.

Det är 60-70-tal i ett litet samhälle vid ett träsk. I den Dyigare delen av träsket bor Sandra med sin pappa Ålänningen. Mamman, Lorelei Lindberg har lämnat dem för en annan man. Eller har hon det? Det blir mer och mer till en spänningsroman där både Eddies död, och Loreleis försvinnande ifrågasätts. Men centralt är ändå vänskapen mellan flickorna. Doris är en fascinerande och hemlighetsfull person, och Sandra hennes skugga.

Det är en så vacker berättelse. Med ett så vackert språk, och ett så vackert omslag.

Titel: Den amerikanska flickan
Författare: Monika Fagerholm
Antal sidor: 489
ISBN: 9100105910

Annonser
Det här inlägget postades i Av Sofia, Recension, Roman och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Fagert!

  1. Liolej skriver:

    Jag påbörjade Den amerikanska flickan men kom inte in i boken. Men jag tänker på den ibland och känner verkligen att jag borde göra ett nytt försök och läsa den.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s