Varats liderlighet

Varats olidliga lätthet är u n d e r b a r. Den är som en bibel. Fylld av visdom, poesi, humor (bibeln har väl några komiska bitar?) och liderlighet.

Det är berättelsen om Tereza och Tomas. Tjeckoslovakien. Historien tar sin början efter andra världskriget, och slutar någonstans på 70-talet. 1968 är såklart en central del av historien som formar Tereza och Tomas gemensamma liv. Tereza är liderligt förälskad i läkaren Tomas. Tomas, som vill upptäcka ALLA kvinnor. Men de lever tillsammans, och älskar varandra på sitt sätt.

Speciellt älskar jag berättaren. Det finns ingen spännande intrig, men Kundera gör ändå boken till en bladvändare. Och berättelsen är så allmänmänsklig på så många plan. Jag tror att alla kan relatera till huvudpersonerna.

Den olidliga lättheten då, vad är den? Jo, det skall vara den lilla historien, den som berättar om det lättsamma – det flyktiga, erotiken, njutningen. Den stora historien, det är den tunga, djupa, bestående som har med kärlek, familj och politik att göra. Lätt versus tungt. Vad är mest värt? frågar sig Kundera.

Titel: Varats olidliga lätthet
Författare: Milan Kundera
Antal sidor: 347
ISBN: 91-7642-293-3

Annonser
Det här inlägget postades i Av Sofia, Klassiker, Recension, Roman och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Varats liderlighet

  1. Sanna skriver:

    vad roligt att du tycker att den håller! läste också den någon gång under tonåren och tyckte den var fantastisk, tänkt många gånger att det hade varit kul att läsa om… fast samtidigt lite rädd att bli besviken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s