Cap Esterel av Tanja Langer

Första tyskan utläst!

Cap Esterel av Tanja Langer läste jag ut under årets första dagar, men så har det ändå inte blivit att jag skrivit om den. Det är en roman där formen är viktig. Det är tre parallellhistorier som ska vävas samman, alla utgår ifrån Michel. Vi får följa Michel på semester som barn. Vi träffar honom tillsammans med hans stora kärlek. Och basen är nutid, då vi får följa Michel då han återvänder dit de var på semester, och där något som inte fick hända, hände…

Det är en sjukt bra ansats. Jag gillar språket och stämningen. Men det saknas något extra. Det sista lilla som lyfter texten över det normala.

När det gäller formen vill jag dra paralleller till Sara Stridsbergs Happy Sally, men det var så länge sen jag läste den att jag inte är säker på att jag minns rätt. Men visst är det så att man får följa barnen nu och då, och så ytterligare en historia som i och för sig inte inbegriper barnen? Jag tycker att Stridsberg lyckas binda ihop sina historier bättre.

Dessutom, jag fick den här boken av förlaget (vann den hos Bokhora) och med boken följde ett bokmärke (reklam för förlagets andra titlar) och där står det ”Kärlek: Tanja Langer Cap Esterel” och det har jag lite svårt för. Det handlar ju om sorg, i och för sig är det personer han älskat som ha sörjer, och hans liv har präglats av kärlek. Sorgen är så mycket mer central i min läsning av boken. Kärleken hör till det förflutna, sorgen är nu. Det råder en dov och sorgsen stämning genom hela boken.

Jo, jag tycker boken är läsvärd. Och jag vill absolut läsa mer från förlaget, Thorén&Lindskog (ger ut tyskspråkiglitteratur, heja små och specialiserade förlag!). Tror att det kan finnas riktiga guldkorn i deras utgivning, den här är väldigt nära att vara ett.

Titel: Cap Esterel
Författare: Tanja Langer
ISBN: 978-91-978106-4-7
Antal sidor: 133

Det här inlägget postades i Allmän, Av Dolly, Debutant, Recension, Roman. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s