Genom andras ögon

Två icke-skönlitterära böcker om två kvinnor i Moskva. Den ena från 1958 och den andra från förra året. Den senare är såklart Anna-Lena Lauréns Sedan jag kom till Moskva, och den förstnämnda A Room in Moscow av Sally Belfrage. Båda kändes angelägna, och jag hittade mycket jag själv kunde skriva under på efter att ha bott där sammanlagt 8 månader.

Ingen av böckerna handlade egentligen om staden Moskva. Belfrage beskrev inte en enda konkret miljö, utan det var idéerna och folket hon träffade som var centralt. Sally jobbar som engelsk språkgranskare på ett förlag som ger ut ryska klassiker på engelska. Anna-Lena är korrespondent för finska tv-kanalen YLE. Hon skriver mycket ärligt och uppriktigt om livet som singel i staden. Allt ifrån hur hon anpassat sig till könsrollerna (bär högklackat och skalar mannens ägg till frukost) till hur det är att jobba i live-sändning. Den största behållningen av Anna-Lenas utsagor är hur hon kommer fram till att jämställdheten ändå finns där, trots att kvinnor och män måste underordna sig så diametralt motsatta könsroller.  Och det finns förståss gränser till anpassningen. Anna-Lena vill helst vara obunden och trivs med sitt singelliv.

Anna-Lenas sakliga reflexioner rör allt ifrån relationer till journalistik:

”En relation som jag underhåller betyder inte nödvändigtvis att jag är kär i killen eller att vi håller på att bli ihop. Det betyder bara precis det, att jag underhåller relationen”.

”Att bekräfta förutfattade meningar är för övrigt det absolut säkraste sättet att få hemmaredaktionens acklamationer”

”I Moskva träffar man dessutom en hel del mycket kompetenta diplomater, precis på samma sätt som man ofta stöter på kompetenta journalister, därför att det är svårt att klara sig här om man inte vet vad man håller på med.”

Ett smakprov ur Sallys memoarer ser snarare ut såhär:

”When the present generation of old women dies of, I can’t see any future for religion” (så intressant I efterhand eftersom den ortodoxa tron verkligen har fått ett uppsving i dagens Ryssland)

”They read intelligent books, as many as they can get hold of: every Russian wants to be an egghead.[…] One of the first things all Westerners notice in Moscow is the enormous book-reading public.”

Titel: A Room in Moscow
Författare: Sally Belfrage
Sidor: 188
ISBN: –

Titel: Sedan jag kom till Moskva
Författare: Anna-Lena Laurén
Sidor: 155
ISBN: 978-951-52-2731-7

Annonser
Det här inlägget postades i Av Sofia, Fackbok, Recension och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s