Intervju-recce: Gilles Kvinna av Madeleine Bourdouxhe

Sofia har både valt månadens bok i bokklubben (Gilles kvinna av Madeleine Bourdouxhe), och intervjuar Dolly om den. Belgien är landet genom vilken den litterära tågluffen far.

En kvinna besatt av en man hon älskar… Visst känns temat igen från både Den vita massajen och Allt är bara bra, tack – bokklubbens två senaste böcker?
Ja, herregud, är det en förbannelse som vilar över oss? Att vi enbart ska läsa om destruktiva relationer…

Kunde du på något sätt relatera till huvudpersonen Elisa och hennes liv? Tycker du att berättelsen förmedlade något viktigt?
Jag hade väldigt svårt att relatera med någon av personerna i boken. Alla gör liksom fel. Och Elisas syn på sitt förhållande, och det hon utsätts för är för mig personligen helt obegripligt. Det var ändå lite intressant att följa den bedragna kvinnan, och hennes kamp för sin kärlek, kanske inte ett nytt perspektiv men ändå en annorlunda twist på en annars välkänd historia.

Jag var själv lite besviken på boken. Tycker dels att den kändes som en bagatell för att den var så kort, men också för att den inte kändes särskilt originell. Men det är alltid svårt att använda begrepp som originell när det handlar om en äldre bok som blir färgad av vår samtid. Vad ger du boken för omdöme?
Ja, vad som är originellt bygger ju oftast på sin egen kontext. Jag tycker som jag skrev ovan att det ändå är en något annorlunda synvinkel i boken, och att det gör den intressant. Att den var kort hade jag inget problem med, snarare tvärtom, historien behöver inte mer utrymme än så här. Det är ingen bok jag skulle rekommendera, då är hennes novellsamling En spik, en ros så mycket bättre! Läs den istället!

Titel: Gilles kvinna
Författare: Madeleine Bourdouxhe
ISBN: 91-974482-7-3
Antal sidor: 120

Annonser
Det här inlägget postades i Allmän, Av Dolly, Av Sofia, Bokklubb, Recension, Roman och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Intervju-recce: Gilles Kvinna av Madeleine Bourdouxhe

  1. Ping: Bokklubbens litterära tågluff: Holland | Två träd i en bokskog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s