Från Moskva till Berlin

Den ryska poetissan Marina Tsvetajeva föddes i Moskva 1892. Dotter till en historieprofessor tillika museumintendent, och en litteraturälskande moder.

Irma Kudrova berättar om denna ryska silverålderns poet i tre delar. Den första delen heter Unga Tsvetajeva och leder fram till år 1922 – det år Marina återförenas med sin man i Berlin.

Boken är en fröjd att läsa. Till en början handlar den om Moskvas litterära kretsar. Om Marinas kärlek till litteraturen och hur hon läste Pusjkin som femåring. Senare om den vuxna Tsvetajevas bjudningar, litterära aftnar, vänskaper och ibland kärlekar. Marina är sinnebilden av den lidelsefulla poeten.

”- Hur vill du ha ditt Mara? Starkt, mellan eller svagt?
– Svart, som kaffe.
– Men, det är inte bra för hälsan…
– Ja, det förstör nerverna, förpestar hela kroppen, stör sömnen, fortsatte Mara (Marina) i ett tungvrickande tempo.
– Men varför dricker ni det?
– Jag måste befinna mig i en orolig sinnesstämning, bara då är jag verklig. […]
– Det verkar som ni är en stark motståndare till hygien?
– Jag är emot folk som är alltför upptagna av sin hälsa. En alltför frisk kropp är skadligt för själen. Uttrycket ’en sund själ i en sund kropp, stämmer verkligen. Just därför vill jag inte ha en sund kropp’”
(egen övers.)

Marina förälskar sig i både det ena och det andra könet  – och detta alltmedan hon fortfarande är gift med Sergej Efron. Som hon såklart inte slutar att älska.

Tsvetajeva och Eftron lever länge skilda från varandra. Sergej Efron strider i det Vita gardet, mot bolsjevikerna.  De hinner få två döttrar, men Irina, den yngsta dör av svält under inbördeskriget. Det fanns ingen mat! Stackars Marina får varje dag välja till vem hon skall ge ransoneringen av soppan. Till äldsta dottern Alja, eller till minstingen Irina. Men det är Alja hon älskar mest. Hon visar samma svaghet för den äldsta dottern som modern också gjorde för Marinas syster Irina.

Irma Kudrova är journalist och skriver lätt och ledigt. På enkel ryska! På svenska finns en diktsamling av Tsvetajeva på Akvilon, och Ersatz har gett ut mer essäistiska texter av henne. Själv kommer jag nu att läsa någon bok emellan, för att sedan återgå till Tsvetajevasviten – och diktsamlingarna.

Titel: Kometernas väg 1 – Unga Tsvetajeva /Путь Комет – Молодая Цветаева
Författare: Irma Kudrova
ISBN: 5-98456-022-4
Sidor: 444

Annonser
Det här inlägget postades i Av Sofia, Fackbok, Recension och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s