Nobelpristagare binds på Nobelmuseet

I fredags slog Nobelmuseet i Stockholm upp portarna för årets utställning av speciellt bundna böcker. Enligt traditionen får utvalda bokbindare chans att binda och formge två böcker av nobelpristagaren i litteraturs böcker. I år visades alltså förra årets pristagare Herta Müllers böcker Andningsgunga och Kungen bugar och dödar upp. (Andningsgunga har jag läst, och tycker kanske inte att den boken är så representativ för hennes författarskap. Men hennes författarskap tycker jag å andra sidan är ganska likriktat.)

Vissa böcker var mer spektakulära en andra. En del var bjärta, andra mycket minimalistiska. De som var mest intressanta var dem som man hittade fler och fler detaljer på desto längre man studerade omslagen.

Min favorit var den glada turkosa retroboken, uppe till höger, med tillhörande trälåda. Nedan syns också den helt i trä bundna boken av Kungen bugar och dödar. Också den med tillhörande etui.

Jag rekommenderar utställningen varmt! Du kommer aldrig att vilja köpa pocket igen efter att du sett hur böcker är menade att se ut. Böckerna är till salu och ligger på mellan 3000-30 000 kr/st. Ett minus var dock att man inte fick känna på böckerna…

Annonser
Det här inlägget postades i Allmänt & övrigt, Av Sofia och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Nobelpristagare binds på Nobelmuseet

  1. Uppbokad skriver:

    Det lät som en kul utställning! Kanske får jag chans att gå. Tack för tipset!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s