Tips på (skön)litteratur som rör WW2 mottages tacksamt!

Just nu är jag på VFU (verksamhetsförlagt utbildning) och i vår ska jag tillbaka till den skola jag är på nu för en 10 veckor lång VFU-period. Då ska jag få planera och genomföra hela arbetsområden, och jag ska bland annat undervisa om de två världskrigen. För att göra undervisningen om andra världskriget mer intressant tänkte jag att de ska få läsa litteratur. En av de viktiga delarna av historieundervisningen är att förstå hur det var förr, sätta sig in i andra människors liv. När det gäller andra världskriget är det till exempel viktigt att förstå att det inte var helt enkelt att sätta sig upp mot de idéer som nazisterna hade, och då kan man till exempel läsa Molnfri bombnatt eller Sophie Scholls korta liv och reflektera över det. Min handledare nappade direkt på min idé och tyckte att jag skulle genomföra den. Litteraturen kommer ingå i en större examinationsuppgift.

Nu är jag på jakt efter litteratur som tar upp andra världskriget på olika sätt, utifrån olika perspektiv och länder. Det ska vara litteratur på olika nivå, vissa elever är rätt läs-svaga och att läsa en bok får inte bli ett för stort hinder (det är ju inte svenska utan historia), medan det finns en hel del läs-starka elever som behöver något att bita i. Jag har funderat kring En ö i havet, Ulrike och kriget, Anne Franks dagbok, Molnfri bombnatt, Mannen utan ödeSophie Scholls korta liv, (ev. Boktjuven), och nu behöver jag tips på fler! Vilka har jag missat? Fördelar/nackdelar med de jag hittills tänkt på? Det ska alltså vara litteratur som kan betecknas som skönlitteratur, den behöver inte vara fiktiv (t.ex. är ju Anne Franks dagbok inte fiktiv, men platsar här) men det ska vara en berättelse som tar upp hur det var att leva under (eller efter) andra världskriget.

Annonser
Det här inlägget postades i Allmänt & övrigt, Av Dolly. Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Tips på (skön)litteratur som rör WW2 mottages tacksamt!

 1. Jag har använt ”Högläsaren” för de mer avencerade eleverna och det har fungerat utmärkt. Det är ju en verkligt fängslande historia som definitivt problematiserar mycket. Även ”Pojken i randig pyjamas” är lysande och finns dessutom som film.

  • Dolly skriver:

   Åh, ”Högläsaren” såg jag som film i somras och gillade mycket. ”Pojken i randig pyjamas” har jag inte koll på, men ska kolla upp den. Tack för tipsen!

 2. Kamilla skriver:

  Jag säger bara Kvinnoorkestern av Fania Fenelon, det är en riktigt bra bok.
  ”1944 deporterades Fania Fenelon, en ung parisisk kabaretsångerska av judisk börd, till utrotningslägret Birkenau vid Auschwitz. Där kom hon, tillsammans med ett fyrtiotal andra kvinnor, att spela i lägrets orkester. Det skulle bli hennes räddning.”
  Den finns som film och heter då Playing for time, har dock inte sett den.

 3. Majken skriver:

  Slakthus 5 av Kurt Vonnegut kanske platsar – den tar ju avstamp i en specifik händelse och dess ofattbarhet. Hur hanterar en att ens egen sida, de ”goda”, gör vedervärdiga saker?

  Moment 22 av Heller är ju också riktigt bra om att förhålla sig till det absurda i krig.

  • Dolly skriver:

   Vonnegut har jag pinsamt dålig koll på, men har nu läst på lite, och det verkar lovande! Att den (delvis?) utspelar sig i Dresden är ett stort plus, hade tänkt att de skulle få ta reda på lite om vad som hände där boken utspelade sig och vad som händer där nu, och Dresden är en mycket bra stad för sådana övningar :)

   Moment 22 har jag aldrig kommit mig för att läsa, men borde väl kanske göra det nu…

 4. Johanna skriver:

  günter grass danzigtrilogi! kanske främst blecktrumman. sen finns ju klassikern house of dolls som handlar om prostitutionen i koncentrationslägren. dock tror jag inte att någon av dem finns i tryck så det kanske är kört.

  annars säger jag slakthus 5 också. försöker sälja den till alla ungar som kommer in och skall läsa böcker för skolans räkning. skitbra för de som tycker att böcker är tråkigt.

 5. Ping: Bruten tystnad och bokpaket! | Två träd i en bokskog

 6. Ping: Bodil i rutan | Två träd i en bokskog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s