Bestsellerism, javisst?

Fenomenet slutar inte att engagera mig. Idag kokade Kristoffer Lind från Lind & Co ned begreppet och sade, som någon tidigare också lär har sagt:

Bestsellerism; det som säljer bra säljer bättre, och det som säljer dåligt – säljer sämre.

Sverige utmärker sig som det land med högst upplagor, sett till befolkningsmängd, på bestsellers. 300 000 exemplar av en bok räknas som en bestseller i USA, och det är upplagor som svenska bestsellers lätt kommer upp i. Och Dan Browns Da Vinci koden sålde i över 1 miljon exemplar i Sverige! Inte finns det sådan spridning av en och samma bok i något annat land? Det betyder i princip att vartannat hushåll har ett exemplar…

Men det är väl kul om böcker säljer? Men bara för att boken är bra behöver den inte sälja.

En bra bok kan sälja bra, och en bra bok kan sälja dåligt. En dålig bok kan sälja bra, och en dålig bok kan sälja dåligt. Men vilket förlag vill sitta med en massa dåliga böcker som säljer dåligt?

Det är ju det som är tråkigt, att det inte alltid är de bästa böckerna som säljer bäst. Men det positiva är ju att inget förlag bara satsar på dåliga böcker som kan bli bestsellers (i princip, men jag tycker nog att Piraförlaget kanske ändå har den filosofin…), enligt Lind.

Roligt också att höra Kristoffer Lind tala lite om förlagets uppmärksammade kungabok – alla förlag behöver ju trots allt en bestseller lite då och då för att kunna ge ut alla andra böcker. När boken antogs kunde de dock inte ana vilket genomslag den skulle få. Det kan man tydligen aldrig. Vad som blir en bestseller är svårt att styra enbart genom förlagets marknadsföring.

Summa summarum, bredden urholkas om alla läser samma mediokra, breda litteratur. Men samtidigt är jag för en litterär kanon just för att vi alla skall ha gemensamma referensramar!

Annonser
Det här inlägget postades i Allmänt & övrigt, Av Sofia, Förlag och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Bestsellerism, javisst?

 1. Emma skriver:

  Du har helt ratt, och det ar bade bra och lite tragiskt. For det ar kanoners att svenskarna laser en massa, att manga bocker nar ut till flera, men pa bekostnad av vilka bocker? Det mest laskiga ar att det kan paverka vilka som blir publicerade for ofta ar det de mediokra som tilltalar ”massan”men det ar val det vanligaste?

 2. AmandaLövkvist skriver:

  du menar piratförlaget inte piratpartiet ;-)

  • Sofia skriver:

   Ja! Tack, du anar inte hur ofta jag skriver piratpartiet istället för förlaget, och hur ofta jag råkar säga socialdemokraterna istället för sverigedemokraterna…

   Nej, en litterär kanon skall ju i den bästa av världar vara kvalitativ!

   Måste medge att jag sträckläste da Vinci koden, bara för att den var så spännande, men jag satt och svor över klichéer och taffliga personporträtt ;)

 3. AmandaLövkvist skriver:

  Förresten, da vinci koden skall väl inte ingå i en sådan kanon. jag fick den i julklapp av släktingar som vet att jag tycker om att läsa…. jag tyckte den var hemsk. Skickligt skrivien, bitvis, men så otroligt larvig poäng med att de är släkt med jesus och har kungligt blod. Kräks! och så var det ju en del logiska missar.

 4. Johanna skriver:

  det är bara att rösta på kplmr! statligt reglerad kultur!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s