Klappat och klart på Piratförlaget

Är det så enkelt att vara förläggare, att man bara läser ett manus och känner man direkt att  ”det har det där lilla extra” så slår man till? Inte skall det väl behöva pysslas så mycket med det. Det var ungefär den filosofi som Anne-Marie Skarp på Piratförlaget presenterade för blivande förläggare och redaktörer på min utbildning.

Piratförlaget ger bl.a ut Liza Marklund och Jan Guillou. Två författare som också är delägare i förlaget vars affärskoncept är att dela lika på vinsten mellan förlaget och författaren. Andra författare i stallet är Linda Skugge, Unni Lindell och Jo Nesbö.

Inget fel med att ge ut deckare och storsäljare. Kändisförfattarskap i all ära såsom Skavlan och Eva Dahlgren, men att man predikar att alla dessa böcker har hamnat på Piratförlaget för att de är så bra? Då skall man kalla det för dess rätta namn….bestsellerism.

Jag har egentligen inget emot mainstream och tycker inte om hur ordet alltid används så nedlåtande. Det finns ett också ett värde i mittfåran –  i en oorganiserad kanon av kultur. Men saker skall också kallas vid dess rätta namn och Piratförlaget skall inte linda in sig i fina formuleringar och för att närma sig, säg Svante Weylers bokförlag

Annonser
Det här inlägget postades i Av Sofia, Förlag och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s