Kärlek vänskap hat

Kärlek vänskap hat av Alice Munro är månadens jorden-runt bok. Det är en samling noveller av den kanadensiske författarinnan. Hon har tydligen gett ut 12 (!!) novellsamlingar, men på svenska verkar det bara finnas tre stycken att få tag på. Hon har hyllats på många håll i bokbloggosfären.

Jag blir inte direkt gripen av någon av novellerna. De är ett bra språk, och stämningarna i novellerna är riktigt bra, men jag blir liksom inte drabbad av någon av historierna. Så jag förstår inte riktigt hennes storhet, även om jag håller med om att det är välskrivet. Men det där med stora läsupplevelser är ju så individuellt och beroende av en massa faktorer. Jag ska läsa mer av Alice Munro för att bilda mig en bredare uppfattning om hennes författarskap.

Det är alltid svårt att skriva om novellerna i en novellsamling, det är lättare om någon sticker ut och är särskilt bra, men i den här samlingen finner åtminstone inte jag någon sådan. Men stämningen i den sista av novellerna (Björnen sover) påminde väldigt mycket om stämningen/tonen i (åtminstone inledningen i) Joyce Carol Oates Fallen, och det var nog även den novell som grep tag i mig mest, kanske på grund av (eller tack vare) den där Oates-associationen.

Titel: Kärlek vänskap hat
Författare: Alice Munro
ISBN: 978-91-7389-367-1
Antal sidor: 307

Annonser
Det här inlägget postades i Av Dolly, Noveller, Recension och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s